Négy hullámban terjedhet el a mesterséges intelligencia

This post is also available in: English (angol)

A technológia fokozatosan épül be az emberek életébe. Kai-Fu Lee mesterséges intelligencia kutató építette fel a Google kínai üzletét és jelenleg egy pekingi kockázatitőke-befektetőcég vezetője. A szakember szerint a technológia elterjedésére alaposan fel kell készülni.

Kai-Fu Lee a DLD konferencián kifejtette, hogy a mesterséges intelligencia figyelemremutató dolgokra képes már ma is: meg tudja verni a legjobb sakk és go játékosokat, képes bármilyen vizsgán jobban teljesíteni, mint az ember, és eddig megoldatlan biológiai problémákat old meg. De mennyiben fogja befolyásolni a munka világát, milyen tevékenységeket tesz feleslegessé, és hogyan lehet vele együtt dolgozni?

A professzor úgy véli, az MI négy hullámban terjed el széles körben. Az első az internetes MI, aminek keretében a Google, az Amazon, a Tencent, az Alibaba és mások rengeteg adatot gyűjtenek. Ezek a technológiai cégek elemzik a felhasználóik magatartását és e tapasztalatokat hasznosítva fejlesztik ki az egyre jobb keresőket és az ajánlásokat megfogalmazó kereskedelmi algoritmusokat. A második hullámban ugyanúgy adatgyűjtésről van szó, elsősorban a pénzügyi szektor, azaz a bankok és a biztosítótársaságok a mesterséges intelligencia segítségével akarják jobban megbecsülni az ügyfeleik kockázatait. Ezt a jelenséget a szakember Business AI névvel illette.

A kutató szerint a harmadik hullámot az olyan számítógépes programok jelentik, amelyek képesek érzékelni és részben meg is érteni a környezetüket, például egy fordítószoftver , míg a negyedik hullám a valódi “autonóm mesterséges intelligenciák”, vagyis az olyan egységek, amelyek önállóan képesek bizonyos tevékenységeket elvégezni. Ez az a szint, ahol már valóban veszélyben vannak egyes fizikai munkák, legyen szó az önvezető autók által kiváltott sofőrökről vagy a szalag mellett dolgozókról.

Kai-Fu Lee hangsúlyozta, hogy ez a négy hullám a következő években tovább fog fejlődni és drámai mértékben megváltoztatja majd a munka világát a következő egy-két évtizedben. A monoton feladatok és eljárások kiváltásán túl fontos lesz az optimalizálás és azt is tudomásul kell venni, hogy a technológián alapuló alkalmazások az embereknél pontosabban ki tudják elemezni például a radiológiai felvételeket. Biztonságban kreatív, stratégiai, elemző és a többfajta végzettséget igénylő, több területen átívelő szakmák vannak.

Kiemeli, hogy messze nem csak a képzetlenebb embereknek kell elgondolkodniuk a jövőjükről, hanem rengeteg irodai munka is feleslegessé válik. Rengeteg automatizálható tevékenység van a könyvelőknél, a jogászoknál, a munkaügyi területen vagy éppen a vevőszolgálatokon. Gondoljunk csak egy felvételi folyamatra: beérkeznek az önéletrajzok, a döntéstámogató rendszerek segítenek a kiválogatásban, az interjúkhoz az időpontok egyeztetésében és a visszajelzések kiküldésében is.

A magánembereknek fordítva kell gondolkoznia: nem azt kell nézni, hogy mire képes a mesterséges intelligencia, hanem hogy mire nem lesz képes. Nem tud kitalálni új dolgokat, meglátni összefüggéseket, nincs “józan paraszti esze”, nem képes stratégiai tervezésre. Míg egy szűk területet jól tud optimalizálni, addig képtelen célokat kitűzni vagy kreatívan gondolkodni. Ismeretlen számára az empátia és az együttérzés (ezt tettetni sem tudja), és képtelen ügyességet vagy jó szem-kéz koordinációt igénylő komplex fizikai munkavégzésre, mint például a hajvágás.

A szakértő leszögezte, hogy a saját és a gyermekeink jövőjét proaktív módon kell megterveznünk, s mindig tanulnunk kell új dolgokat a meglévők mellé. Míg az autószerelők hosszútávon bajban vannak, addig nővérekből és idősgondozókból jóval többre lesz szükség. De megváltoznak a komoly képzettséget igénylő szakmák is, egy orvoson vagy egy kreatív marketingesen mást fogunk érteni, más lesz a feladata 20 év múlva, mint ma. Meg kell tanulniuk használni az MI-eszközöket, de ez egyben reneszánsz-szerű megújulás is lesz, mert felszabadulnak a repetitív tevékenységek alól és el kell gondolkodniuk az embereknek azon, hogy mi teszi őket emberré. Kai-Fu Lee meghökkentően optimista, szerinte csökkenni fog a munkával eltöltött idő, javul a munka és a magánélet egyensúlya, és az emberek többet hódolhatnak számukra kedves tevékenységeknek, hobbiknak, mint az írás vagy a fotózás.

(Magyar felirat is van)