Űr az agy helyén

This post is also available in: English (angol)

Normális körülmények között az agy térfogata jelentősen meghaladja az agygerincvelői folyadék által kitöltött teret a koponyaüregben. Ha ez az arány – kóros esetben – mégis megfordul, jelentős idegrendszeri elváltozásokat és szellemi leépülést idézhet elő. Egy francia férfi esete azonban azt bizonyítja, hogy agysejtjeink kis helyre szorítva is egészen jól biztosíthatják a szervezetünk vezérlését.

Az agyunkat a koponyaüregben a víztiszta agy-gerincvelői folyadék (cerebrospinális folyadék, CSF, azaz liquor) veszi körül. A liquor több funkciót is ellát. Vékony folyadékköpenyt képezve az agy számára védelmet biztosít a fej mozgatásakor jelentkező mechanikai erőhatásokkal szemben; másrészt az agy vérkeringése mellett hozzájárul az idegsejtek tápanyagellátásához valamint a salakanyagok elszállításához is.

A liquor legnagyobb része az oldalsó agykamrák érfonataiban termelődik, ahonnan a kamrák közötti csatornarendszeren át lép be a harmadik, majd a negyedik agykamrába, majd a gerinccsatornába, illetve a koponyaüregbe. Ott a pókhálóhártya és a lágy agyhártya között meghatározott irányban kering, végül a pókhálóhártya finom granulációin keresztül felszívódik, és az agyat körülvevő kemény agyhártya vénás öbleiben távozik a keringő vérrel.

A liquor mennyisége egészséges embereknél csak szűk határok között ingadozhat. A finom egyensúly téraránytalanság miatt bekövetkező felborulása az agytörzs beékelődése folytán életveszélyes állapotot okozhat. Fejtrauma, agyhártyagyulladás, agyvérzés vagy a liquor-elvezető rendszer elzáródása a CSF felhalmozódását – vízfejűséget (hydrocephalus) – okozhat.

A többnyire gyerekeknél kialakuló állapot az agy térfogatának csökkenése miatt mentális retardációt, járászavart vagy vizelettartási gondokat okozhat. Az idejében kezelt esetekben azonban a maradandó károsodások többségében elkerülhetők.

A kivétel mégsem erősíti a szabályt?

Egy 2007-ben megjelent publikáció egy francia férfi különös esetéről számolt be. A férfi agytérfogata – csecsemőkorában kialakult hydrocephalusa folytán – legfeljebb fele akkora, mint az egészséges felnőtteké. A 44 éves marseille-i férfit három évvel ezelőtt bal lábának gyengesége miatt utalták kórházba. A kivizsgálás során készült CT-felvételek, az orvosi személyzet legnagyobb meglepetésére, azt mutatták, hogy a férfi agyának helyén „űr tátong”.

„Nehéz pontosan megállapítani, hogy az agy mérete mennyivel kisebb a normálishoz képest, de úgy tűnt, több mint 50–70 százalékos térfogatcsökkenés áll fenn” – nyilatkozott Lionel Feuillet, a marseille-i Mediterrán Egyetem neurológusa, aki az esetet a The Lancet folyóiratban közölte.

A férfi kétgyermekes családapa és köztisztviselő. A jelentős elváltozás mellett pedig intelligenciahányadosa 75, ami – bár jóval az átlagos érték (100) alatt van – nem tekinthető mentális retardációnak. A kivizsgálás során Feuillet munkatársai kiderítették, hogy a férfinél csecsemőkorában hydrocephalus alakult ki, melynek kezelésére 6 hónapos korában egy műanyag elvezető csövet – shuntöt – ültettek az agyába.

A hydrocephalus kezelésére szolgáló shuntök az agykamrából a hasüregbe vagy közvetlenül a szívbe vezetve bocsátják a keringésbe a felhalmozódott liquort. A francia férfi shuntjét 14 éves korában távolították el. A koponya CT- és MR-felvételei alapján az oldalsó agykamrák – a CSF termelődésének helyei – markánsan meg voltak nagyobbodva.

Az eset azt bizonyítja, hogy az agy regeneráció tekintetében igen plasztikus, és a születés időszakában bekövetkező, de megfelelően kezelt agykárosodást képes kompenzálni.

Max Muenke, az amerikai Nemzeti Humán Genom Kutatási Intézet (Bethesda, Maryland) gyermekkori agyi rendellenességekkel foglalkozó szaktekintélye szerint az a megdöbbentő kérdés vetődik fel, hogy ez a férfi hogy képes normális életvitelre egy eddig élettel összeegyeztethetetlennek vélt állapot mellett. Muenke úgy véli, a magyarázatot az adja, hogy az igen lassan kialakuló elváltozás lehetőséget nyújtott az agy számára, hogy egyes funkciókat más területek vegyenek át.